
Smaczne Święta na diecie ketogenicznej
Święta coraz bliżej, a to oznacza, że czeka nas wiele kulinarnych pokus.
Wiemy, że część naszych Pacjentów prowadzona jest na diecie ketogenicznej, dlatego mamy dla Państwa specjalne przepisy na świąteczne potrawy, przygotowane przez mgr Klaudię Brzywcy-Nosowicz, głównego dietetyka naszego Centrum.
Serniczek malinowy na zimno: Mascarpone zmiksować z mrożonymi malinami i ziarenkami naturalnej wanilii (laskę wanilii rozciąć i wyciągnąć z niej nasionka). Przełożyć do naczynka do creme brulee i posypać migdałami. Schłodzić w zamrażarce przez kilka godzin.
Produkt lub potrawa | waga [g] | miara domowa |
Mascarpone | 150 | |
Płatki migdałowe | 30 | 3 łyżka |
maliny, mrożone | 100 | 1/3 opakowania |
Kokosanki: Białko ubić na sztywną pianę. Masło roztopić, można opcjonalnie dodać nasionka wanilii, dodać wiórki kokosowe i pozostawić do wystygnięcia. Całość wymieszać i piec 15 minut w temp. 180 °C.
Produkt lub potrawa | waga [g] | miara domowa |
białko jaja kurzego | 60 | 2 sztuki |
Masło | 20 | |
wiórki kokosowe | 50 |
Zupa rybna łososiowa: na maśle klarowanym zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulkę z solą, pokrojony w talarki por i marchew. Zalać wrzątkiem lub tłustym bulionem. Dodać filet łososia bez skórki i gotować na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Doprawić sporą ilością soku z cytryny, solą, pieprzem i koperkiem. Zagęścić zupę śmietanką. Zupę podawać ciepłą.
Produkt lub potrawa | waga [g] | miara domowa |
łosoś, atlantycki, hodowlany, świeży | 100 | |
masło klarowane | 45 | 3*łyżka |
marchew | 105 | średnia sztuka |
cebula | 70 | mała sztuka |
por | 59 | połowa małej sztuki |
koperek świeży | 5 | wg uznania |
Sok z cytryny | 40 | 4 łyżeczki |
śmietanka kremowa, 36% tłuszczu | 50 |
Bigos keto: Na oleju podsmażyć poszatkowaną cebulkę z solą i tartą marchewką. Następnie dodać pokrojony boczek, kapustę, 1 ziele angielskie i 1 listek laurowy. Dusić kilka minut, dodać przecier pomidorowy i pokrojone pieczarki. Dusić kolejne 5 minut i doprawić pieprzem.
Produkt lub potrawa | waga [g] | miara domowa |
olej rzepakowy tłoczony na zimno | 36 | 3*łyżka |
cebula | 70 | mała sztuka |
marchew | 105 | średnia sztuka |
Boczek wędzony | 50 | 5 kawałek |
Przecier pomidorowy | 40 | |
kapusta kiszona | 150 | porcja |
pieczarka biała | 90 | 5*średnia sztuka |
Zupa grzybowa: na noc przed przygotowaniem zupy zalać suszone grzyby wodą, do namoczenia. Na maśle klarowanym zeszklić cebulkę z solą i pokrojoną w talarki marchewką. Następnie dodać odcedzone, pokrojone grzyby. Kiedy chwilę się przesmażą, dodać wodę po namoczeniu grzybów (chyba, że były kupione w sklepie i siarkowane – w takim wypadku dodać wrzątek lub bulion) ziele angielskie (3 szt) i 1 listek laurowy. Zagotować, a później gotować na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, koperkiem (opcjonalnie) i zaciągnąć śmietanką.
Produkt lub potrawa | waga [g] | miara domowa |
cebula | 100 | średnia sztuka |
marchew | 105 | średnia sztuka |
Grzyby suszone (podgrzybki/borowiki) | 30 | 3*garść |
masło klarowane | 60 | 4*łyżka |
koper ogrodowy | 8 | łyżka |
śmietanka kremowa, 36% tłuszczu | 50 |
Tarta keto: Wszystkie składniki wymieszać dokładnie na gładką masę, dodając sól, można opcjonalnie dodać szczyptę ulubionych ziół. Można użyć blendera lub miksera. Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem, dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepioną formę umieścić w lodówce na 20-30 minut. Schłodzone ciasto piec w temperaturze 180°C przez 15 minut do uzyskania złocistego koloru na brzegach. Można też wykleić „na płasko”, jeśli nie mamy małych foremek do tarty. Na odrobinie oleju rzepakowego zeszklić cebulkę z solą, po czym zalać śmietanka kremówką. Dodać kawałki łososia i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Dusić kilka minut, aż sos zgęstnieje. Podać tartę wypełnioną sosem. Warto zmienić łososia wędzonego na świeżego upieczonego wcześniej.
Produkt lub potrawa | waga [g] | miara domowa |
mąka kokosowa | 50 | |
jaja kurze całe | 89 | 1.50 sztuka (kl. wagowa L) |
Mąka migdałowa | 15 | |
masło klarowane | 40 | |
śmietanka kremowa, 30% tłuszczu | 150 | |
Łosoś, wędzony na gorąco | 60 | 1/2 opakowania |
Cebula cukrowa lub zwykła | 30 | 1/2 małej |