Smaczne Święta na diecie ketogenicznej

Święta coraz bliżej, a to oznacza, że czeka nas wiele kulinarnych pokus.

Wiemy, że część naszych Pacjentów prowadzona jest na diecie ketogenicznej, dlatego mamy dla Państwa specjalne przepisy na świąteczne potrawy, przygotowane przez mgr Klaudię Brzywcy-Nosowicz, głównego dietetyka naszego Centrum.

 

Serniczek malinowy na zimno: Mascarpone zmiksować z mrożonymi malinami i ziarenkami naturalnej wanilii (laskę wanilii rozciąć i wyciągnąć z niej nasionka). Przełożyć do naczynka do creme brulee i posypać migdałami. Schłodzić w zamrażarce przez kilka godzin.

Produkt lub potrawa waga [g] miara domowa
Mascarpone 150
Płatki migdałowe 30 3 łyżka
maliny, mrożone 100 1/3 opakowania

 


 

Kokosanki: Białko ubić na sztywną pianę. Masło roztopić, można opcjonalnie dodać nasionka wanilii, dodać wiórki kokosowe i pozostawić do wystygnięcia. Całość wymieszać i piec 15 minut w temp. 180 °C.

Produkt lub potrawa waga [g] miara domowa
białko jaja kurzego 60 2 sztuki
Masło 20
wiórki kokosowe 50

 


 

Zupa rybna łososiowa: na maśle klarowanym zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulkę z solą, pokrojony w talarki por i marchew. Zalać wrzątkiem lub tłustym bulionem. Dodać filet łososia bez skórki i gotować na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Doprawić sporą ilością soku z cytryny, solą, pieprzem i koperkiem. Zagęścić zupę śmietanką. Zupę podawać ciepłą.

Produkt lub potrawa waga [g] miara domowa
łosoś, atlantycki, hodowlany, świeży 100
masło klarowane 45 3*łyżka
marchew 105 średnia sztuka
cebula 70 mała sztuka
por 59 połowa małej sztuki
koperek świeży 5 wg uznania
Sok z cytryny 40 4 łyżeczki
śmietanka kremowa, 36% tłuszczu 50

 


 

Bigos keto: Na oleju podsmażyć poszatkowaną cebulkę z solą i tartą marchewką. Następnie dodać pokrojony boczek, kapustę, 1 ziele angielskie i 1 listek laurowy. Dusić kilka minut, dodać przecier pomidorowy i pokrojone pieczarki. Dusić kolejne 5 minut i doprawić pieprzem.

Produkt lub potrawa waga [g] miara domowa
olej rzepakowy tłoczony na zimno 36 3*łyżka
cebula 70 mała sztuka
marchew 105 średnia sztuka
Boczek wędzony 50 5 kawałek
Przecier pomidorowy 40
kapusta kiszona 150 porcja
pieczarka biała 90 5*średnia sztuka

 


 

Zupa grzybowa: na noc przed przygotowaniem zupy zalać suszone grzyby wodą, do namoczenia. Na maśle klarowanym zeszklić cebulkę z solą i pokrojoną w talarki marchewką. Następnie dodać odcedzone, pokrojone grzyby. Kiedy chwilę się przesmażą, dodać wodę po namoczeniu grzybów (chyba, że były kupione w sklepie i siarkowane – w takim wypadku dodać wrzątek lub bulion) ziele angielskie (3 szt) i 1 listek laurowy. Zagotować, a później gotować na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, koperkiem (opcjonalnie) i zaciągnąć śmietanką.

Produkt lub potrawa waga [g] miara domowa
cebula 100 średnia sztuka
marchew 105 średnia sztuka
Grzyby suszone (podgrzybki/borowiki) 30 3*garść
masło klarowane 60 4*łyżka
koper ogrodowy 8 łyżka
śmietanka kremowa, 36% tłuszczu 50

  


 

Tarta keto: Wszystkie składniki wymieszać dokładnie na gładką masę, dodając sól, można opcjonalnie dodać szczyptę ulubionych ziół. Można użyć blendera lub miksera. Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem, dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepioną formę umieścić w lodówce na 20-30 minut. Schłodzone ciasto piec w temperaturze 180°C przez 15 minut do uzyskania złocistego koloru na brzegach. Można też wykleić „na płasko”, jeśli nie mamy małych foremek do tarty. Na odrobinie oleju rzepakowego zeszklić cebulkę z solą, po czym zalać śmietanka kremówką. Dodać kawałki łososia i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Dusić kilka minut, aż sos zgęstnieje. Podać tartę wypełnioną sosem. Warto zmienić łososia wędzonego na świeżego upieczonego wcześniej.

Produkt lub potrawa waga [g] miara domowa
mąka kokosowa 50
jaja kurze całe 89 1.50 sztuka (kl. wagowa L)
Mąka migdałowa 15
masło klarowane 40
śmietanka kremowa, 30% tłuszczu 150
Łosoś, wędzony na gorąco 60 1/2 opakowania
Cebula cukrowa lub zwykła 30 1/2 małej