
Jedz lepiej – domowy chleb
Zamiast wychodzić do sklepu po świeże pieczywo, poświęć chwilę i przygotuj własny, domowy chleb.
Sprawdź przepisy naszego dietetyka ⬇️
Chleb owsiany bez drożdży
Płatki owsiane, nasiona, sól i sodę wymieszać. Następnie dodać jogurt naturalny bez cukru lub jego roślinną alternatywę (jogurty kokosowe bez cukru) i łyżeczkę miodu. Wymieszać dokładnie łyżką (ciasto będzie mocno zbite) i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec 50-60 minut.
Składniki:
Płatki owsiane górskie – 300 g
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Sól – 1/2 łyżeczki
Nasiona Chia – 90 g / 1/2 szklanki
Len, nasiona – 40g / 1/4 szklanki
Dynia, pestki – 30g / 1/4 szklanki
Miód pszczeli – 14g / łyżeczka
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu lub roślinna alternatywa kokosowa – 500 g
Chleb lniany keto
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W dużej misce mieszamy suche składniki. Opcjonalnie można dodać ulubione suszone zioła: 3 łyżeczki oregano,1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka tymianku. Oddzielnie lekko roztrzepujemy jajka, olej i ciepłą wodę. Wlewamy do miski i całość mieszamy.
Formę do pieczenia (np. keksówkę 10×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy ją masą. Wierzch możemy posypać nasionami. Pieczemy ~40 minut z opcją góra-dół. Przekładamy na kratkę, żeby chleb odparował. Kroimy, kiedy będzie już chłodny.
Formę do pieczenia (np. keksówkę 10×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy ją masą. Wierzch możemy posypać nasionami. Pieczemy ~40 minut z opcją góra-dół. Przekładamy na kratkę, żeby chleb odparował. Kroimy, kiedy będzie już chłodny.
Składniki:
Siemię lniane mielone – 200 g
Soda oczyszczona – 1g / 1 łyżeczka
Białko jaja kurzego – 99g / 3 sztuki (kl. wagowa M)
Jaja kurze całe – 100 g / 2 sztuki (kl. wagowa M)
Masło klarowane – 45g / 3 łyżki
Woda – 125 ml / pół szklanki
Bułka keto
Mąkę kokosową, len mielony i proszek do pieczenia wsypujemy do miseczki i mieszamy razem. Dodajemy masło klarowane, wbijamy jajko i wszystko razem łączymy, aż znikną grudki a masa stanie się gładka. Dodajemy ocet jabłkowy, mieszamy i przekładamy do szerokich foremek na muffinki. Wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 minut (wcześniej smarując formę odrobiną oleju kokosowego lub innego tłuszczu).
Składniki:
Proszek do pieczenia – 1g / 1/4 łyżeczki
Ocet jabłkowy – 2g / 1/2 łyżeczki
Jaja kurze całe – 60g / 1 sztuka (kl. wagowa M)
Masło klarowane – 5g / 1 łyżeczka
Siemię lniane mielone – 10 g
Mąka kokosowa – 5g / 1 łyżeczka