
Czy koronawirus może przenosić się za pomocą żywności?
Zgodnie z rekomendacjami EFSA (z dnia 9.03.2020) nie ma dowodów na transmisję koronawirusa (COVID-19) poprzez żywność. Naukowcy raportują, że w przypadku poprzednich epidemii o podobnym podłożu, związanych z SARS i MERS, tego typu sytuacja nie miała miejsca.
Jednocześnie należy zachować zdrowe praktyki konsumenckie i zwiększoną czujność na etapie produkcji oraz transportu:
🥦 Obróbka w temperaturze 60*C przez 30 minut niszczy koronawirusa, więc przygotowane w ten sposób potrawy są bezpieczne.
🥦 Pamiętaj, aby podczas zakupów zachować ostrożność: produkty sprzedawane luzem nakładaj poprzez foliowe rękawice ochronne.
🥦 Niehigienicznym zachowaniem jest przebieranie i dotykanie produktów, które są przeznaczone do spożycia bez mycia i obróbki termicznej.
🥦 Zachowaj też właściwą higienę mycia i obróbki produktów spożywczych w domu.