
Gotujemy z zapasów
W sytuacji kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw i owoców, produkty w pewnym stopniu przetworzone stanowią akceptowalną alternatywę. Dobrej jakości passata pomidorowa czy mrożone warzywa i owoce bywają bardzo pomocne, ale musimy na nie uważać. Niektóre mieszanki warzywne zawierają dodatek oleju palmowego i cukru. Torebki z przyprawami dołączone do warzyw niejednokrotnie posiadają domieszkę glutaminianu lub innych wzmacniaczy smaku. Pamiętaj, aby przed zakupem dokładnie przeczytać skład!
Wątróbka z owocami leśnymi
Wątróbki namoczyć w maślance oczyścić i opłukać. Na oleju poddusić czerwoną cebulkę, pokrojoną w piórka, z solą. Po chwili dodać mrożone owoce leśne i ocet balsamiczny. Kiedy owoce nieco skarmelizują, dodać wątróbki i dusić 5-6 minut. Podać z kapustą kiszoną i komosą.
Składniki:
Wątróbka kurczaka 200g
Cebula cukrowa lub zwykła 100g
Kapusta kiszona 50g
Ocet balsamiczny 16g / 1 łyżka
Olej rzepakowy tłoczony na zimno 12g / 1 łyżka
Komosa ryżowa 30g
Owoce leśne, mrożone 200g / pół opakowania
Leczo
Na oleju zeszklić cebulę z solą, po chwili dodać polędwicę dobrej jakości. Po kolei dorzucać: poszatkowaną cukinię, paprykę, pomidora, pieczarki i dusić razem około 15-20 min. Doprawić oregano, słodką papryką, solą pieprzem i tymiankiem.
Składniki:
Cukinia 100g / pół średniej sztuki
Pomidor 240g / 1 duży
Cebula 30g
Papryka czerwona 120g / pół sztuki
Polędwica sopocka 60g / 2 plastry
Olej rzepakowy tłoczony na zimno 12 g / 1 łyżka
Pieczarka biała 155g / 5 dużych sztuk
Kasza gryczana niepalona 50g
Bigos lekki
Na oleju zeszklić cebulkę z solą i wędliną dobrej jakości. Po chwili dodać pokrojoną marchewkę i odcedzoną kapustę. Dusić kilka minut. Po chwili dodać pokrojone w plastry pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dusić do miękkości pieczarek.
Składniki:
Kapusta kiszona 200g
Polędwica sopocka 30g / 1 plaster
Olej rzepakowy tłoczony na zimno 12g / 1 łyżka
Cebula cukrowa lub zwykła 30g / pół małej sztuki
Marchew 45g / 1 średnia sztuka
Pieczarka biała 186g / 6 dużych sztuk