Sięgnij po strączki!

W szafach piętrzą się zapasy suchy produktów z długim terminem, a Ty nie wiesz co z nich ugotować? Sięgnij po strączki razem z nami! Oczywiście, jeśli nie zmagasz się z kłopotami jelitowymi lub nadwrażliwością pokarmową.

Strączki: 

  • są źródłem węglowodanów, ale w znacznie mniejszym stopniu niż produkty mączne lub kasze,
  • różne rodzaje fasoli, soczewica czy ciecierzyca mają wiele zastosowań kulinarnych,
  • mają długą przydatność do spożycia, więc warto się w nie zaopatrzyć. 

 

Sprawdź zdrowe i pożywne przepisy naszego dietetyka!

 

Zupa z soczewicy

Na oleju zeszklić czosnek z kurkumą, chili i solą. Następnie dodać pokrojone warzywa i przesmażyć (pomidory dodajemy po przesmażeniu warzyw). Kiedy pomidory puszczą wodę, dodać soczewicę i zalać zupę wrzątkiem (około 1,5). Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 30 minut. Doprawić solą, tymiankiem, słodką papryką i chili. (3-4 porcje)

Składniki:

Papryka czerwona – 120g / pół sztuki

Olej rzepakowy tłoczony na zimno – 24g /2 łyżki

Marchew – 45g / 1 średnia sztuka

Cukinia – 200g / pół małej sztuki

Pomidor malinowy – 510g / 3 średnie sztuki

Czosnek – 5g / 1 ząbek

Soczewica, czerwona, dojrzałe nasiona – 205g / 1 szklanka

Bakłażan – 223g / 1 mniejsza sztuka

________________

Fasolka po bretońsku

Fasolkę (można kupić też białą, preferowana w słoiku lub ugotowana samodzielnie w domu) odsączyć z zalewy. Cebulę podsmażyć na maśle, ze szczyptą kurkumy. Pozostałe warzywa pokroić i dodać do rondla. Następnie dodać odcedzoną fasolkę, tymianek i majeranek. Dusić 20 minut (danie można dowolnie modyfikować dodając różne warzywa). 

Składniki: 

Cebula – 100g

Marchew – 100g

Pomidor – 170g / 1 średnia sztuka

Papryka czerwona – 120g / pół sztuki

Fasola czerwona konserwowa – 240g / 1 puszka

Masło klarowane – 14g / 1 łyżka

Cukinia – 150g / pół małej sztuki