Zdrowa alternatywa – przepisy na majówkę

Szaszłyki wegetariańskie z sosem orzechowym

Warzywa oraz ser pokroić na równe kawałki i umieścić w misce wraz z oliwą, szczyptą tymianku, oregano i czosnku niedźwiedziego. Wymieszać i kolejno nabijać na patyczki, na przemian. Piec na grillu w zależności od intensywności ognia 15-30 minut. 

Sos: miód, masło orzechowe i olej wymieszać na gęstą emulsję. Dodać sól, sok z cytryny i wymieszać. Jeśli sos jest za gęsty (zależy to od rodzaju masła orzechowego) dodać nieco więcej oleju. Podać szaszłyki polane sosem. 

produkt lub potrawa

waga [g]

miara domowa

Papryka czerwona

240

1 sztuka

bakłażan

223

mniejsza sztuka

cukinia

225

mniejsza sztuka

ser halloumi

100

oliwa z oliwek

12

łyżka

olej z awokado

24

2 łyżki

Masło orzechowe

20

1 łyżka 100%

miód pszczeli

14

łyżeczka

Sok z cytryny

20

2 łyżeczka

 


Pstrąg grillowany w papilotkach z sosem czosnkowym

Z papieru do pieczenia wykonać paczuszki (będziemy zawijać końce w cukierek). Do tak przygotowanej papilotki włożyć posoloną i oczyszczoną rybę. Skropić sokiem z cytryny. Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i tymianku. Położyć na powierzchni ryby i zawinąć papilotkę. Rybę umieścić na wyższych partiach grilla, aby papilotka nam nie spłonęła. Piec około 20-30 minut. 

*UWAGA nie powinniśmy stosować do pieczenia/grillowania folii aluminiowej. Pod wpływem wysokiej temperatury uwalnia substancje endokrynnie czynne które działają toksycznie na układ hormonalny

produkt lub potrawa

waga [g]

miara domowa

Filet z pstrąga

200

Masło

15

1 łyżka

czosnek

3

mały ząbek

Tymianek

1

szczypta

Sok z cytryny

20

2 łyżeczki

 


Papryka faszerowana

Farsz: na oleju zeszklić pokrojony por z solą, startą marchewką i pomidorem. Następnie dodać odcedzoną ze słoiczka fasolę. Wymieszać i doprawić: solą, słodką i ostrą papryką oraz tymiankiem. Dusić chwilę, aby odparować nadmiar płynu. Połączyć farsz z pokruszoną fetą. Papryki przekroić na pół w pionie i usunąć gniazda nasienne. Nafaszerować i piec na grillu skórką do dołu przez 20 minut. 

produkt lub potrawa

waga [g]

miara domowa

Papryka czerwona

480

2 sztuka

Fasola czerwona lub biała ze słoiczka

240

1 puszka

por

100

ser typu „feta”

80

4*plaster

olej rzepakowy tłoczony na zimno

24

2*łyżka

marchew

105

średnia sztuka

czosnek

12

2*średni ząbek

Pomidor malinowy

240

1 duży