
Zdrowa alternatywa – przepisy na majówkę
Szaszłyki wegetariańskie z sosem orzechowym
Warzywa oraz ser pokroić na równe kawałki i umieścić w misce wraz z oliwą, szczyptą tymianku, oregano i czosnku niedźwiedziego. Wymieszać i kolejno nabijać na patyczki, na przemian. Piec na grillu w zależności od intensywności ognia 15-30 minut.
Sos: miód, masło orzechowe i olej wymieszać na gęstą emulsję. Dodać sól, sok z cytryny i wymieszać. Jeśli sos jest za gęsty (zależy to od rodzaju masła orzechowego) dodać nieco więcej oleju. Podać szaszłyki polane sosem.
produkt lub potrawa |
waga [g] |
miara domowa |
Papryka czerwona |
240 |
1 sztuka |
bakłażan |
223 |
mniejsza sztuka |
cukinia |
225 |
mniejsza sztuka |
ser halloumi |
100 |
|
oliwa z oliwek |
12 |
łyżka |
olej z awokado |
24 |
2 łyżki |
Masło orzechowe |
20 |
1 łyżka 100% |
miód pszczeli |
14 |
łyżeczka |
Sok z cytryny |
20 |
2 łyżeczka |
Pstrąg grillowany w papilotkach z sosem czosnkowym
Z papieru do pieczenia wykonać paczuszki (będziemy zawijać końce w cukierek). Do tak przygotowanej papilotki włożyć posoloną i oczyszczoną rybę. Skropić sokiem z cytryny. Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i tymianku. Położyć na powierzchni ryby i zawinąć papilotkę. Rybę umieścić na wyższych partiach grilla, aby papilotka nam nie spłonęła. Piec około 20-30 minut.
*UWAGA nie powinniśmy stosować do pieczenia/grillowania folii aluminiowej. Pod wpływem wysokiej temperatury uwalnia substancje endokrynnie czynne które działają toksycznie na układ hormonalny
produkt lub potrawa |
waga [g] |
miara domowa |
Filet z pstrąga |
200 |
|
Masło |
15 |
1 łyżka |
czosnek |
3 |
mały ząbek |
Tymianek |
1 |
szczypta |
Sok z cytryny |
20 |
2 łyżeczki |
Papryka faszerowana
Farsz: na oleju zeszklić pokrojony por z solą, startą marchewką i pomidorem. Następnie dodać odcedzoną ze słoiczka fasolę. Wymieszać i doprawić: solą, słodką i ostrą papryką oraz tymiankiem. Dusić chwilę, aby odparować nadmiar płynu. Połączyć farsz z pokruszoną fetą. Papryki przekroić na pół w pionie i usunąć gniazda nasienne. Nafaszerować i piec na grillu skórką do dołu przez 20 minut.
produkt lub potrawa |
waga [g] |
miara domowa |
Papryka czerwona |
480 |
2 sztuka |
Fasola czerwona lub biała ze słoiczka |
240 |
1 puszka |
por |
100 |
|
ser typu „feta” |
80 |
4*plaster |
olej rzepakowy tłoczony na zimno |
24 |
2*łyżka |
marchew |
105 |
średnia sztuka |
czosnek |
12 |
2*średni ząbek |
Pomidor malinowy |
240 |
1 duży |