
Zdrowa dieta z czekoladą?
Czekolada jest znana Europejczykom od stosunkowo niedawna, bo dopiero od połowy XIX na stałe zagościła w repertuarze kulinarnym kontynentu. Uwielbianej przez wielu czekoladzie przypisywano lecznicze właściwości. Czy jest tak faktycznie? Czy czekolada może okazać się zdrowym deserem?
Prozdrowotne właściwości czekolady są ściśle uzależnione od rodzaju produktu, na jaki się zdecydujemy. W samych ziarnach kakaowca znajduje się wiele związków aktywnych, potencjalnie korzystnych dla naszego zdrowia, między innymi pewna dawka substancji wpływających na nastrój: anandamidu, kofeiny, fenyloetyloaminy i magnezu. Kakao zawiera prekursory amin biogennych, które mają wpływ na produkowane w mózgu neuroprzekaźniki. Wpływają korzystnie między innymi na produkcję endorfin. Czekolada jest bardzo bogatym źródłem polifenoli, zaliczających się do grupy substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Proszek kakaowy zawiera do 50 mg polifenoli na gram. Wykazano, że filiżanka gorącej czekolady lub 30 g czekolady posiada aktywność przeciwutleniającą porównywalną do 100 ml czerwonego wina.
Jak jednak wybrać czekoladę dobrej jakości? Zasada jest taka – im więcej % kakao w wyrobie czekoladowym, tym lepsza jego jakość i walory prozdrowotne. Niestety czekolady mleczne, białe czy nadziewane mają niejednokrotnie znacznie dłuższy skład i większą ilość cukru niż czekolady gorzkie, a co za tym idzie, są mniej korzystne dla zdrowia. Produkty tego typu mogą generować szybki wzrost glikemii, mają wysoki indeks glikemiczny, a ich spożywanie nasila uczucie głodu. Zupełnie inne działanie wykazuje czekolada gorzka (co najmniej 80% kakao). Produkt ten możemy zakwalifikować jako źródło tłuszczu, a nie węglowodanów. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego jest produktem dopuszczalnym w odpowiedniej ilości w diecie diabetyków czy osób chorujących na boreliozę. Dla porównania tabliczka 100g gorzkiej czekolady 85% to niecałe 2 WW (Wymienniki Węglowodanowe), podczas gdy mlecznej 5,5 WW. Gorzka czekolada uwzględniona w kaloryczności diety redukcyjnej może również wspierać proces odchudzania, ponieważ zapewnia sytość i niweluje łaknienie na słodycze.
Produkt | waga [g] | energia [kcal] | białko [g] | tłuszcze [g] | węglow. og.[g] |
Czekolada 100% | 100 | 650.0 | 12.0 | 60.0 | 8.0 |
Czekolada 85% kakao | 100 | 530.0 | 11.0 | 46.0 | 19.0 |
Czekolada biała | 100 | 580.0 | 7.7 | 38.4 | 51.0 |
Czekolada mleczna | 100 | 552.0 | 9.8 | 32.8 | 54.7 |
Czekolada różowa (niebarwiona, pozyskana z różowych ziaren kakaowca) | 100 | 564.0 | 9.3 | 35.9 | 49.7 |
Wypróbuj przepis na zdrowy krem czekoladowy od naszego dietetyka:
Awokadonella (czyli zdrowa nutella) / 3 porcje
Awokado, banana, masło orzechowe, kakao, miód i daktyle (bardzo miękkie) umieścić w malakserze/ blenderze i zmiksować na jednolity krem czekoladowy. Za pomocą daktyli i miodu możemy regulować stopień wysłodzenia. Do tego przepisu najlepiej nadają się wypestkowane, miękkie daktyle Medjool, ale można użyć też zwykłych, zalanych wrzątkiem na kilka minut.
Produkt lub potrawa | waga [g] | miara domowa |
Awokado | 70 | 0.50*sztuka |
Banan | 115 | średnia sztuka |
Kakao | 12 | 3,5*łyżeczka |
Miód pszczeli | 28 | 2*łyżeczka |
Masło orzechowe | 20 | 1 łyżka |
Daktyle Medjool | 20 | 2*sztuka |