
Czas na szpinak!
Szpinak to nie zawsze lubiane, ale bardzo wartościowe warzywo, które warto uwzględnić w diecie.
Poza niską kalorycznością, szpinak może zachęcić nas mnóstwem korzystnych dla zdrowia substancji. Zaliczają się do nich chociażby cenne antyoksydanty, takie jak flawonoidy i karotenoidy (luteina i zeaksantyna). Dodatkowo szpinak zawiera sporo witamin. Wraz z 100 g porcją spożywamy aż 67 mg witaminy C i 707 µg witaminy A, czyli 141% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Powszechne jest przekonanie, że szpinak jest doskonałym źródłem żelaza, ale mimo wysokiej wartości wielu korzystnych substancji, w tym aspekcie jest przeceniany. Szpinak zawiera żelazo niehemowe (roślinne), o znacznie niższym stopniu przyswajalności niż źródła żelaza pochodzenia zwierzęcego. Ponadto w szpinaku obecne są szczawiany (sole kwasu szczawiowego), które mogą wiązać żelazo i blokować jego wchłanianie w świetle jelita.
Na obecne w szpinaku szczawiany muszą uważać osoby chorujące na kamicę szczawianową. Aby ograniczyć niekorzystny wpływ szczawianów warto łączyć szpinak z produktami zawierającymi wapń.
Serowy szpinak:
na oliwie zeszklić szpinak z szczyptą soli i pokrojonym czosnkiem. Kiedy szpinak nieco zmięknie i zredukuje objętość, dodać pokruszoną fetę i dusić do rozpuszczenia sera i zgęstnienia szpinaku.
Produkt lub potrawa |
Waga [g] |
Miara domowa |
szpinak |
150 |
|
oliwa z oliwek |
12 |
łyżka |
czosnek |
12 |
2*średni ząbek |
ser typu „feta” |
100 |