
Sezon na grzyby
Sezon jesienny to idealny moment, aby uwzględnić grzyby w swoim menu. Ich ciekawy smak i wiele zastosowań z pewnością przekonują smakoszy, żeby z nich korzystać, ale czy wykazują one jakieś właściwości prozdrowotne?
Grzyby są bardzo niskokaloryczne i niskowęglowodanowe, co bez wątpienia może być ich zaletą. Zawierają też w zależności od gatunku istotną ilość białka, dlatego chętnie wykorzystuje się je w dietach ograniczających białko zwierzęce. Pojawiły się też pewne przesłanki o potencjalnie przeciwnowotworowym działaniu niektórych substancji zawartych w grzybach. Do ich wad niewątpliwie należy fakt, że są stosunkowo ciężkostrawne, więc osoby cierpiące na problemy trawienne, SIBO czy zapalenie żołądka powinny ich unikać. Pamiętajmy też, aby zawsze kupować grzyby ze sprawdzonego źródła, bo niektóre ich gatunki mogą być śmiertelnie trujące. Jak więc wykorzystać grzyby kulinarnie, żeby danie było nie tylko smaczne, ale i zdrowe?
Flaki z boczniaków: cebulę, marchewkę i boczniaki obrać i pokroić. Wrzucić do garnka z masłem i olejem, doprawić szczyptą kurkumy i soli, chwilę poddusić. Zalać litrem wrzątku lub bulionu warzywnego eko, dodać przecier, 2 listki laurowe, sporo majeranku, łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę chili. Gotować 10 minut. Jest to bardzo niskokaloryczna i pyszna opcja zastępująca klasyczne flaki – dodatkowo bardzo niskowęglowodanowa.
Produkt lub potrawa | Waga [g] | Miara domowa |
Boczniak ostrygowaty, surowy | 250 | |
Cebula cukrowa lub zwykła | 60 | 1 mała |
Marchew | 105 | 1 średnia sztuka |
Przecier pomidorowy (lub 1 cały pomidor) | 60 | 2 łyżki stołowe |
Olej rzepakowy tłoczony na zimno | 12 | 1 łyżka |