
Święta na diecie
Czy na myśl o świętach czujecie unoszący się zapach właśnie upieczonego sernika i aromatycznych pierniczków? Myślicie o barszczu, pierogach i wszystkich innych smakołykach, ale okazuje się, że jesteście na diecie? Nic straconego! Jak co roku, mamy dla Was specjalne przepisy na dania low carb/keto od naszego dietetyka!
Sernik keto: Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wysmaruj blachę do pieczenia i wyłóż papierem pergaminowym. Rozpuść masło. Zdejmij z ognia i dodaj mąkę migdałową, ksylitol i wanilię. Dokładnie wymieszaj ciasto i wyłóż na blachę. Piecz przez 8 minut, aż ciasto stanie się lekko złote. Odłóż na bok i pozostaw do ostygnięcia, w tym czasie przygotuj masę serową. Wymieszaj ser śmietankowy, śmietanę, jajka, wanilię i ksylitol. Wlej mieszaninę na podpieczone ciasto Podnieś temperaturę piekarnika do 200°C i piecz przez 15 minut. Obniż temperaturę do 110°C i piecz przez kolejne 45-60 minut. Wyłącz piekarnik i wystudź. Wyjmij po całkowitym schłodzeniu i umieść w lodówce na noc. Podawaj ze świeżymi jagodami lub borówkami. Podziel na 12 porcji.
Produkt lub potrawa |
waga [g] |
miara domowa |
Mąka migdalowa |
150 |
|
Masło |
50 |
|
Ksylitol (cukier brzozowy) |
28 |
2 łyżka |
ekstrakt waniliowy |
2 |
1/2 łyżeczki naturalny |
serek kremowy (np. Philadephia) |
600 |
|
śmietanka kremowa, 36% tłuszczu |
125 |
|
jaja kurze całe |
100 |
2*sztuka (kl. wagowa M) |
żółtko jaja kurzego |
18 |
sztuka (kl. wagowa M) |
borówka amerykańska |
50 |
garść |
Rolada szpinakowa z łososiem: Zamrożony szpinak wrzuć na suchą, nagrzaną patelnię teflonową, podgrzej, często mieszając, aż do rozmrożenia. Dodaj przeciśnięty czosnek i przesmażaj, aż woda całkowicie odparuje; dodaj sól. Przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia. Oddziel białka od żółtek, żółtka dodaj do szpinaku i zblenduj na gładką masę. Białka ubij w misce na sztywną pianę (ze szczyptą soli). Dodaj do szpinaku i całość delikatnie połącz szpatułką, by piana nie opadła. Największą blaszkę (37 x 25) wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę, wyrównaj jej powierzchnię i piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C. Przygotuj folię spożywczą, na nią przełóż letni placek tak, by papier był na górze, ściągnij go delikatnie. Szerokim nożem rozsmaruj na całej powierzchni serki Almette, na to cieniutką warstwą chrzan (można go wcześniej po prostu wymieszać z serkami), posyp czarnym sezamem; ułóż łososia. Całość ciasta zwiń ciasno wzdłuż dłuższego boku, potem zawiń w folię spożywczą tak, by powstał cukierek (skręcamy końce). Na kilka godzin wstaw do lodówki, by rolada się przegryzła i uzyskała pożądany kształt.
Produkt lub potrawa |
waga [g] |
miara domowa |
szpinak, mrożony |
450 |
rozdrobniony |
jaja kurze całe |
200 |
4*sztuka (kl. wagowa M) |
łosoś, wędzony, w plastrach |
300 |
3*opakowanie |
Serek śmietankowy Almette |
300 |
2 opakowania |
sezam, nasiona łuskane, suszone |
39 |
3*łyżka |
chrzan tarty, w słoiku |
20 |
2 łyżki |
czosnek |
18 |
3*średni ząbek |