
Wielkanoc na diecie
Jak co roku, mamy dla Was kilka przepisów, jeśli Święta Wielkanocne musicie spędzić przestrzegając diety. Przepisy przygotowała główna dietetyczka naszego Centrum, mgr Klaudia Brzywcy-Nosowicz, która zawsze dba, by Wasza dieta była zdrowa i pyszna.
- Śniadanie
Pasta jajeczno-rybna z awokado: Jajko ugotować na twardo. Wszystkie składniki lekko rozdrobnić i umieścić w miseczce. Doprawić pieprzem i solą, wymieszać. Można doprawić szczypiorkiem lub czerwoną cebulką.
produkt lub potrawa | waga [g] | miara domowa |
awokado | 70 | 1/2 szt |
łosoś, wędzony | 50 | 2 plastry |
jaja gotowane | 60 | 1 sztuka M |
szczypiorek | 5 | wg uznania |
jogurt naturalny, grecki | 20 | 1 łyżka |
- II śniadanie
Babeczki owsiankowe morelowe: Nagrzać piekarnik do 180*C, namoczyć płatki w mleku, dodać mąkę, pokrojone morele i jabłko, zamieszać. Piec 20 min. w formach muffinkowych.
produkt lub potrawa | waga [g] | miara domowa |
płatki owsiane górskie | 100 | |
mąka owsiana | 52 | 2.80 łyżki |
morele, suszone | 60 | |
jabłko | 180 | 1 sztuki |
mleko migdałowe | 164 | 0.68 szklanki |
- Obiad
KETO Barszcz biały: na oliwie poddusić poszatkowaną cebulkę z solą i boczkiem. Następnie dodać pokrojoną w talarki marchew i pietruszkę. Zalać wrzątkiem i dodać pokrojoną białą kiełbasę. Ugotować do miękkości kiełbasy z zielem angielskim i listkiem laurowym. Dodać śmietanę i chrzan. Podać z natką pietruszki i jajkiem na twardo.
produkt lub potrawa | waga [g] | miara domowa |
biała kiełbasa | 100 | |
marchew | 50 | |
cebula | 100 | średnia sztuka |
oliwa z oliwek tłoczona na zimno | 12 | łyżka |
pietruszka, korzeń | 50 | średnia sztuka |
chrzan tarty, w słoiku | 5 | 1 łyżeczka |
śmietana, 18% tłuszczu | 50 | |
boczek wędzony | 20 | |
jaja kurze całe | 50 | sztuka (kl. wagowa M) |