Wielkanoc na diecie

Jak co roku, mamy dla Was kilka przepisów, jeśli Święta Wielkanocne musicie spędzić przestrzegając diety. Przepisy przygotowała główna dietetyczka naszego Centrum, mgr Klaudia Brzywcy-Nosowicz, która zawsze dba, by Wasza dieta była zdrowa i pyszna.

  • Śniadanie

Pasta jajeczno-rybna z awokado: Jajko ugotować na twardo. Wszystkie składniki lekko rozdrobnić i umieścić w miseczce. Doprawić pieprzem i solą, wymieszać. Można doprawić szczypiorkiem lub czerwoną cebulką. 

produkt lub potrawa                  waga [g] miara domowa
awokado 70 1/2 szt
łosoś, wędzony 50 2 plastry
jaja gotowane 60 1 sztuka M
szczypiorek 5 wg uznania
jogurt naturalny, grecki 20 1 łyżka

 


  • II śniadanie

Babeczki owsiankowe morelowe: Nagrzać piekarnik do 180*C, namoczyć płatki w mleku, dodać mąkę, pokrojone morele i jabłko, zamieszać. Piec 20 min. w formach muffinkowych.

produkt lub potrawa               waga [g] miara domowa
płatki owsiane górskie 100
mąka owsiana 52 2.80 łyżki
morele, suszone 60
jabłko 180 1 sztuki
mleko migdałowe 164 0.68 szklanki

 


  • Obiad

KETO Barszcz biały: na oliwie poddusić poszatkowaną cebulkę z solą i boczkiem. Następnie dodać pokrojoną w talarki marchew i pietruszkę. Zalać wrzątkiem i dodać pokrojoną białą kiełbasę. Ugotować do miękkości kiełbasy z zielem angielskim i listkiem laurowym. Dodać śmietanę i chrzan. Podać z natką pietruszki i jajkiem na twardo. 

produkt lub potrawa waga [g] miara domowa
biała kiełbasa 100
marchew 50
cebula 100 średnia sztuka
oliwa z oliwek tłoczona na zimno 12 łyżka
pietruszka, korzeń 50 średnia sztuka
chrzan tarty, w słoiku 5 1 łyżeczka
śmietana, 18% tłuszczu 50
boczek wędzony 20
jaja kurze całe 50 sztuka (kl. wagowa M)