fbpx

Dieta ketogeniczna

Czym jest dieta ketogeniczna i czym różni się od konwencjonalnej diety?

Dieta ketogeniczna w pewien sposób rewolucjonizuje nasze myślenie o zdrowym żywieniu ponieważ zmienia proporcje głównych składników diety: Białek, Tłuszczy i Węglowodanów (BTW). Głównym składnikiem dostarczającym nam energii nie są węglowodany (mąka, ryż, kasza, chleb, makaron, ziemniaki itp.), lecz tłuszcz. Proporcje składników BTW to nie konwencjonalne 60-70% węglowodanów, 10-15% białka i 20-30% tłuszczu, ale 80% tłuszczu, 10% białka i 10% węglowodanów.

Czy jest to coś nietypowego?

Nie, jest to dieta stosowana cyklicznie w żywieniu sportowców i system odżywiania, z jakiego korzysta dziecko karmione piersią.

W praktyce co jemy na tej diecie?

  • DOZWOLONE: zdrowe oleje roślinne (rzepakowy, orzechowe, macadamia, oliwa z oliwek, KOKOSOWY tłoczony na zimno) masło klarowane i zwykłe, smalec gęsi, awokado, jaja, mięso, ryby, tłusty nabiał (sery, śmietana, jogurty greckie, śmietana kremówka, twarogi tłuste), warzywa niskoskrobiowe (te wyżej skrobiowe nie są całkiem wykluczone, jednak jemy je w bardzo limitowanych ilościach i skrupulatnie je ważymy), brokuły, kalafior, cukinia, bakłażan, ogórki świeże i kiszone, kapusty świeże i kiszone, sałaty (wszelkie rodzaje), brukselka, papryka, pomidory, szpinak, jarmuż, por, orzechy, migdały, pestki i nasiona, mąka kokosowa i migdałowa, mleko kokosowe, owoce jagodowe w małych ilościach i wiele innych produktów w odpowiednich proporcjach.

*bardzo istotne są tutaj proporcje i skrupulatne ich liczenie. Kilka gramów węglowodanów za dużo i zaburzamy proces ketozy.

Dlaczego wprowadzamy dietę ketogeniczną?

Tego typu dieta wykazuje pozytywny efekt terapeutyczny w procesie leczenia nowotworów, różnorodnych schorzeń neurologicznych, zespołów przewlekłego zmęczenia, zaburzeń pamięci i uwagi, padaczek lekoopornych, ale i w nadwadze i insulinooporności. Pozwala ona nam także na utrzymanie prawidłowej masy mięśniowej, co jest szczególnie istotne u pacjentów onkologicznych.

Ciała ketonowe – powstają w wyniku wykorzystywania tłuszczu jako źródła energii i mają specyficzne działanie na mózg człowieka. Powodują znaczny przypływ sił witalnych, poprawę sprawności intelektualnej i poprawę koncentracji.

Adaptacja do diety ketogenicznej jest największym wyzwaniem. Organizm musi się przystosować do nowej sytuacji, czemu mogą towarzyszyć pewne objawy: drażliwość, zmęczenie, sensacje żołądkowe, brak łaknienia. Proces adaptacji trwa zazwyczaj około tygodnia i po tym czasie pojawiają się pierwsze pozytywne efekty stosowania diety.

UWAGA! SZCZEGÓLNIE W POCZĄTKOWEJ FAZIE KAŻDE ODSTĘPSTWO OD DIETY WYPROWADZA NAS Z KETOZY I MUSIMY ROZPOCZYNAĆ CAŁY PROCES OD POCZĄTKU. DODATKOWO PODAŻ CUKRU SPOWODUJE SZYBKI WZROST POZIOMU GLUKOZY WE KRWI A POTEM SZYBKI SPADEK, CO MOŻE DAĆ OBJAWY PODOBNE DO NIEDOCUKRZENIA.

Nie każdy może i powinien przechodzić na dietę keto. Jest to dieta trudna i prawidłowe napisanie takiej diety wymaga sporego doświadczenia. Absolutnie nie można prowadzić jej na własną rękę. Cały proces powinien być kontrolowany przez wykwalifikowanego dietetyka i uzupełniony zindywidualizowaną suplementacją.