fbpx

Dieta w boreliozie

Nie ma jednej określonej ,,diety boreliozowej”. Możemy natomiast wspomnieć o ogólnych wytycznych, jakie możemy zastosować w trakcie prowadzenia terapii celem jej optymalizacji. Ogólnie mówiąc, dieta powinna być bezcukrowa i niskowęglowodanowa, jednak zawsze trzeba ją dopasować do stosowanej terapii, stanu zdrowia i potrzeb pacjenta. W niektórych przypadkach nie jesteśmy w stanie zastosować zaleconego protokołu, ponieważ pacjent nie jest w stanie go zrealizować. Dlatego tak ważna jest indywidualna współpraca z dietetykiem i wspólne ustalenie optymalnego żywienia na czas terapii.

 

OGÓLNE WYTYCZNE DIETETYCZNE W TRAKCIE TERAPII BORELIOZY:

 

Produkty zakazane:

  • wszelka żywność przetworzona typu fast food, gotowe dania instant, zupki chińskie, gorące kubki, kisiele instant, gotowe dania w słoikach, gotowe dania garmażeryjne: pierogi kluski itp.
  • dżemy, kompoty, powidła, korniszony, ćwikła, ketchup, słodzone musztardy
  • wszystkie słodycze
  • cukier, miód, syrop z agawy, syrop klonowy
  • pieczywo typu wasa, wafle ryżowe, wafle kukurydziane, flipsy kukurydziane chrupki, chipsy, prażynki ziemniaczane,
  • soki owocowe, napoje gazowane, napoje słodzone.
  • bardzo słodkie owoce: melon, arbuz, owoce suszone i kandyzowane, banany, kaki, pomelo, gruszki, nektarynki, winogrona
  • biały pszenny chleb i pieczywo, makaron

 

Produkty dozwolone:

  • warzywa: cukinia, cebula, szczypior, kapusta kiszona i zwykła brukselka, pomidory bez skórki, papryka, ogórki kiszone, koperek, pietruszka, natka pietruszki, dynia, rzodkiewka, patison, brukiew, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior, bakłażan, sałata, jarmuż, szpinak, wszystkie sałaty, szparagi, kalarepa,
  • pieczarki
  • mało słodkie owoce świeże i mrożone: wiśnie, kwaśniejsze odmiany jabłek, borówki, jagody, maliny, porzeczki, truskawki, kiwi, cytryna, limonka
  • orzechy i nasiona, włoskie, nerkowce, migdały, słonecznik łuskany, pestki dyni, laskowe
  • jaja przepiórcze, gęsie, kurze
  • można spróbować ser kozi i owczy, jogurty kozie, mleko kokosowe, ryżowe, migdałowe, jaglane w przypadku nietolerancji mleka krowiego osoby bez nietolerancji i innych medycznych wskazań mogą jeść nabiał
  • naturalne wędliny i wszystkie gatunki mięsa: indyk, kurczak, królik, cielęcina, wołowina dobrej jakości
  • ryby: ostrożnie z wędzonymi (od czasu do czasu można zjeść) i w oleju z dodatkiem ostrych przypraw lub cebuli bo są zbyt ciężkostrawne. Dorsz, łosoś, śledź, pstrąg i inne ryby na parze lub z piecyka są ok.
  • masło klarowane, olej kokosowy, olej rzepakowy tłoczony na zimno- dobre i do smażenia i do jedzenia na zimno, oliwa z oliwek- tylko na zimno

 

Produkty do spożycia w umiarkowanych ilościach:

  • pieczywo pełnoziarniste i graham, chleb z samych ziaren
  • płatki owsiane, ryż, ziemniaki, kasza jaglana, kasza gryczana, kasza gryczana nie  palona, ryż brązowy, kasza quinoa
  • surowa marchew i buraki w formie surówki- unikamy gotowanych w dużej ilości

 

UWAGA! Komponując dietę należy mieć na uwadze alergie i nietolerancje pokarmowe. Są to ogólne wytyczne. Najbardziej zalecaną formą żywienia w okresie leczenia jest indywidualnie zbilansowana dieta.