fbpx

Jelita a wchłanianie witamin

Witaminy pełnią w organizmie funkcje regulacyjne, biorąc udział w procesach metabolicznych wewnątrz komórek. Organizm pozbawiony odpowiedniej ilości witamin nie jest w stanie funkcjonować. Źródłem witamin jest przede wszystkim pożywienie dostarczane w odpowiednio zbilansowanej diecie. Niektóre witaminy są produkowane przez komórki naszego ciała, jak np. witamina D w skórze, lub przez bakterie w naszych jelitach, w przypadku witamin z grupy B i K.

Absorbcja witamin odbywa się na różnych etapach drogi pożywienia przez układ pokarmowy.

Wchłanianie produktów trawienia zachodzi głównie w jelicie cienkim, przy udziale błony śluzowej, wyposażonej w liczne kosmki jelitowe. Każdy kosmek zawiera naczynia krwionośne i limfatyczne, dzięki którym składniki pokarmowe są wchłaniane do układu krążenia i dostarczane do najdalszych zakątków organizmu.

Do naczyń limfatycznych jelita cienkiego wchłaniane są między innymi kwasy tłuszczowe i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K, natomiast do naczyń krwionośnych dostają się między innymi aminokwasy, witamina B12 i kwas foliowy.

W jelicie grubym wchłaniana są pozostałe witaminy z grupy B, witamina K i biotyna.

Zdarza się, że wchłanianie substancji odżywczych w jelitach nie zachodzi prawidłowo. Przyczyną tego mogą być:

  • stany zapalne błony śluzowej jelit,
  • zanik kosmków jelitowych np. w celiaklii,
  • nieodpowiednie łączenie pokarmów,
  • nietolerancje pokarmowe,
  • zaburzenia flory bakteryjnej,
  • przewlekłe biegunki.

Bardzo istotna jest prawidłowa budowa anatomiczna błony śluzowej jelit wraz z prawidłową motoryką i unaczynieniem jelita. Powierzchnię wchłaniania jelit znacznie zwiększają kosmki  jelitowe i fałdy okrężne, które różnią się na poszczególnych odcinkach jelita cienkiego oraz mogą ulegać zmianom w zależności od sposobu żywienia, składu mikrobiomu jelitowego oraz w zespole złego wchłaniania.

Wchłanianie witamin można usprawnić, poprawiając kondycję błony śluzowej jelit, stosując różnorodną, zbilansowaną dietę, a także w miarę możliwości ograniczając przyjmowanie niektórych leków, używek i innych substancji. Ogromne znaczenie ma też prawidłowy mikrobiom i ograniczenie stanów zapalnych śluzówki jelita.

 

Bibliografia:

1. Marchesi, J. R; Adams, D. H; Fava, F; Hermes, G. D; Hirschfield, G. M; Hold, G; Quraishi, M. N; Kinross, J; Smidt, H; Tuohy, K. M; Thomas, L. V; Zoetendal, E. G; Hart, A (2015). “The gut microbiota and host health: A new clinical frontier”
2. Sánchez de Medina, Fermín; Romero-Calvo, Isabel; Mascaraque, Cristina; Martínez-Augustin, Olga (2014-12-01). „Intestinal inflammation and mucosal barrier function”. Inflammatory Bowel Diseases.
3. Maton, Anthea; Jean Hopkins; Charles William McLaughlin; Susan Johnson; Maryanna Quon Warner; David LaHart; Jill D. Wright (1993). Human Biology and Health. Englewood Cliffs, New Jersey, USA: Prentice Hall.
4. Gerald F. Combs, Jr.James P. McClungAcademic Press, 15 gru 2016 ” The VitaminsFundamental Aspects in Nutrition and Health