Witaminy pełnią w organizmie funkcje regulacyjne, biorąc udział w procesach metabolicznych wewnątrz komórek. Organizm pozbawiony odpowiedniej ilości witamin nie jest w stanie funkcjonować. Źródłem witamin jest przede wszystkim pożywienie dostarczane w odpowiednio zbilansowanej diecie. Niektóre witaminy są produkowane przez komórki naszego ciała, jak np. witamina D w skórze, lub przez bakterie w naszych jelitach, w przypadku witamin z grupy B i K.
Absorbcja witamin odbywa się na różnych etapach drogi pożywienia przez układ pokarmowy.
Wchłanianie produktów trawienia zachodzi głównie w jelicie cienkim, przy udziale błony śluzowej, wyposażonej w liczne kosmki jelitowe. Każdy kosmek zawiera naczynia krwionośne i limfatyczne, dzięki którym składniki pokarmowe są wchłaniane do układu krążenia i dostarczane do najdalszych zakątków organizmu.
Do naczyń limfatycznych jelita cienkiego wchłaniane są między innymi kwasy tłuszczowe i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K, natomiast do naczyń krwionośnych dostają się między innymi aminokwasy, witamina B12 i kwas foliowy.
W jelicie grubym wchłaniana są pozostałe witaminy z grupy B, witamina K i biotyna.
Zdarza się, że wchłanianie substancji odżywczych w jelitach nie zachodzi prawidłowo. Przyczyną tego mogą być:
- stany zapalne błony śluzowej jelit,
- zanik kosmków jelitowych np. w celiaklii,
- nieodpowiednie łączenie pokarmów,
- nietolerancje pokarmowe,
- zaburzenia flory bakteryjnej,
- przewlekłe biegunki.
Bardzo istotna jest prawidłowa budowa anatomiczna błony śluzowej jelit wraz z prawidłową motoryką i unaczynieniem jelita. Powierzchnię wchłaniania jelit znacznie zwiększają kosmki jelitowe i fałdy okrężne, które różnią się na poszczególnych odcinkach jelita cienkiego oraz mogą ulegać zmianom w zależności od sposobu żywienia, składu mikrobiomu jelitowego oraz w zespole złego wchłaniania.
Wchłanianie witamin można usprawnić, poprawiając kondycję błony śluzowej jelit, stosując różnorodną, zbilansowaną dietę, a także w miarę możliwości ograniczając przyjmowanie niektórych leków, używek i innych substancji. Ogromne znaczenie ma też prawidłowy mikrobiom i ograniczenie stanów zapalnych śluzówki jelita.
Bibliografia: